Nem lehet
úgy Budapesti székelynek lenni, ha valaki egyszer legalább nem látogatott el,
mondhatnánk azt is, hogy haza, Kőbánya Kispestre a Székelyország
Tündérkertjébe, a Bujdosó Székely étterembe. Ami nem csak egy szimpla étterem,
hanem egy csepp Székelyföld ízvilágban, kultúrában és szinte mindenben. Az ételek,
olyanok, mint ha itthon Székelyföldön a nagyszüleink készítenék nekünk, tehát
van benne szeretet és van benne odafigyelés is.
Egy pár
hónapja léphettem először be oda és őszintén megmondva nem találtam a szavakat,
mert úgy éreztem magam, mint aki Székelyudvarhelyen felül a buszra és 600
kilométert a város körül forogna, majd leszállna a buszról és látná, hogy csak
otthon vagyok, még ha ilyen sokat utaztam, akkor is. Ezt el lehet mondani egy
darab Székelyföld költözött oda és ez Bacsó Andrásnak köszönhető, aki nem csak
egy székely éttermet hozott létre Budapesten, hanem egy olyan szolgálatot
teljesít a székely kultúra megismertetésére, hogy ezt csak megköszönni lehet és
tisztelni benne azt, hogy megmaradt népét és kultúráját tisztelő székely
embernek.
2017-ben
már 20 éves a Bujdosó Székely étterem. Hány székely ember fordulhatott meg ott ezt
talán Bacsó András sem tudja, viszont azt tudja és reméli, hogy vendégei egy
darab székelyföldet visznek magukkal élményként, ha oda betérnek. És be is
kellene térni Magyarországi iskolásoknak mielőtt Székelyföldre utaznának és meglátni
a Székelyország Tündérkertjében azt ami várhat rájuk: A Hargita Ábeljét, a Csíksomlyói Szűz Máriát, a faragott
medvét amiből élőben is sok van a Szent Anna tónál is, Erős Zsolt emlékművet, a
csodálatos falfestményeket a Csíksomlyói búcsúról.
Én
mindenkinek csak ajánlani tudom látogassanak el erre a helyre és beszélgessenek
el Bacsó Andrással, és ismerjék meg ezt a csepp Székelyföldet Kőbánya Kispesten!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönjük az üzenetét. A megjegyzését átvizsgálás után tesszük közzé.